نمای سنگی یکی از باشکوهترین نوع نماهایی است که همیشه مورد پسند اکثریت بوده و هست . برای این منظور نیز می توان از سنگ های مختلفی استفاده نمود که از جمله آن ها سنگ نما گرانیت است . البته با وجود سنگ های سبک وزنی همچون تراورتن ، استقبال کمتری از گرانیت ها برای نما هست . تنها دلیل آن هم سنگین بودن وزن گرانیت و عدم چسبندگی مطلوب با ملات سیمانی است .که البته این مشکل به واسطه نصب خشک نما حل شده است .
گرانیت از سخت ترین سنگ های ساختمانی با چگالی ۲.۷۵ گرم بر سانتی متر مکعب است که برای برش آن بااستفاده از ماشین های قدیمی ، از الماسه های مخصوص استفاده می شود . البته با روی کار آمدن دستگاه برش های نوین همچون واترجت ، تیغه های برش جای خود را به سری های آب با فشار هوای قوی داده اند .
به لطف چنین فناوری ، امروزه شاهد برش سخت ترین سنگ ها در کوتاهترین زمان ممکن ، با کمترین ضخامت و دقت بسیار بالا هستیم .البته در هر صورت هزینه فرآوری گرانیت بالاست اما همین سختی بسیارش موجب مقاوم بودن سنگ دربرابر خش ، ضربه و حرارت شده است . همچنین انواع پرداخت سطح را می توان بروی آن اجرا نمود .
از جمله این پرداخت ها : فلیم شده ( سطح آتش خورده ) ، صیقلی ، هوند ، چرمی ، سندبلاست ، تیشه ای ، ترکیبی و …. .اگر سنگ نما گرانیت باشد می توان این اطمینان را داشت که از مقاومت بسیار بالایی در برابر پدیده های جوی مخرب ( باران های اسیدی ، طوفان شن ، اختلاف دمایی شدید ، سرمای و گرمایی بسیار و … ) ، تغییر رنگ، لک پذیری و جذب آب، ضربه و خش پذیری و…. برخوردار است .
استفاده از گرانیت محدود به نمای ساختمان و محوطه سازی نیست و کاربردهای مختلفی دارد . مثلا سنگ پله گرانیت ، سنگ کف مکان های پرتردد ، سنگ کانتر از جمله پرکاربردترین موارد مصرف این سنگ آذرین و مستحکم است .گرانیت به دلیل عدم جذب آب ( یا جذب آب حداقلی ) بسیار مناسب استفاده در قسمت های مرطوب و مکان های درتماس با آب است .
همین ویژگی برای کاربرد در نما بیرونی از یک سو موجب دوام بالا دربرابر باران های اسیدی شهرهای آلوده و از سوی دیگر عاملی نگران کننده در عدم چسبندگی در شیوه های سنتی ( نصب تر با استفاده از ملات سیمانی ) شده است . چرا که عدم جذب آب و تخلخل در گرانیت ها مانع از چسبندگی درست با ملات و اتصال به دیوار شده و خطر رها شدن سنگ و سقوط آن در زمان کوتاه بسیار محتمل است . ازاین رو چند راهکار برای اجرای سنگ نما گرانیتی پیشنهاد می شود :
به طور کل برای اجرا نمای ساختمان دو روش نصب خشک و تر وجود دارد . روش تر با وجود رایج بودن آن (به علت سهولت دسترسی و قیمت کم) اما روشی منسوخ است که تنها در برخی پروژه ها از آن استفاده می شود . با این حال بنا به دلایل مختلف اگر ناچار به استفاده از ملات سیمانی برای نماکاری هستید ،
توصیه می شود از اسکوپ کردن سنگ آن هم در ابتدای کار غافل نشوید . البته گرانیت به علت سختی بالا ، دریل خور خوبی ندارد و باید از دریل هیلتی برای پیچ و رولپلاک کردنش کمک گرفت . واما نصب خشک ؛ این نوع اجرای نما به طور کل به سه صورت نمایان ، غیرنمایان و استفاده از چسب سنگ انجام می شود .
در این روش از زیرسازی آلومینیومی استفاده می شود اما کلیپس های به کار رفته به خوبی از روی کار نمایان هستند . خوبیه این روش در استفاده از سنگ با هرضخامتی است . اما در روش غیر نمایان که به چندین صورت انجام می گیرد ، خبری از هیچ پیچ و پلاک و کلیپسی بروی کار نیست و تمام مراحل اتصال از زیر کار انجام می شود . نمونه دیگری هم از اتصال خشک وجود دارد که به آن اتصال با چسب سنگ می گویند
چسب مخصوص این کار چسب های دوجزئی هستند که برخی برپایه رزین اپوکسی و برخی بر پایه پلی استر ساخته شده اند . البته چسب های پلی استر بهتر است برای نما استفاده نشوند چون دوام چندانی در برابر شرایط بیرون ساختمان ندارند . ولی چسب های دوجزئی رزین اپوکسی برای هر بخش ساختمان ( اعم از نمای داخل یا بیرون ) مناسب هستند .
در میان انواع این چسب ها ، توصیه به استفاده از نمونه برند و اصل آن یعنی چسب سنگ های مگاپوکسی ساخت کشور استرالیا می شود که ایمنی کار را تضمین می کند و هیچ نگرانی بابت چسبندگی و گیرایی آن نخواهید داشت . استفاده از چسب روشی راحت و سریع در مقایسه با دیگر روش هاست که تمام مزیت روش های نصب خشک را به همراه دارد .
طبق مقررات ملی ساختمان ، نباید وزن ساختمان از مقدار استاندار تعیین شده بیشتر باشد .از آنجایی که سنگ جز مصالح سنگین وزن به شمار می رود بهتر است در نما به دنبال سنگ هایی با تراکم کمتر بود . اما برخی مواقع به دلیل سلیقه کارفرما یا شرایط جوی حاکم در منطقه ، گرانیت ها و کریستال ( چینی ها ) گزینش می شوند .
حال اگر بنا باشد با وجود وزن بسیار این سنگ ، از روش اتصال تر با ملات سیمانی استفاده شود ، قطعا بار بسیار زیادی به ساختمان تحمیل خواهد شد ! بنابراین برای کنترل وزن ساختمان باید از روش ها نصب خشک و استفاده از چسب سنگ های قوی استفاده گردد . بنابراین علاوه بر انتخاب مصالح ، دقت در انتخاب اجرا اهمیت بسیار زیادی دارد .
در حال حاضر برای اغلب نماهای سنگی از سنگ های طولی ( بالاخص ۴۰ طولی ) استفاده می شود . این ابعاد بویژه برای تراورتن ها رایج است . در خصوص ابعاد سنگ گرانیت نما هم نمی توان به طور قطع نظر داد چون به طور کل ، ابعاد مصرفی در سنگ ، سلیقه ای است و بستگی به طرح معمار دارد .
اما اغلب برای پروژه های بزرگ تجاری و مسکونی لوکس به دنبال کاربرد ابعاد اسلب ( اعم از نمای داخلی و بیرونی ) هستند . نوع سنگ مصرفی نیز بسته به نظر کارفرما ، بودجه ، شرایط جوی منطقه و طرح نما می تواند از تراورتن ، چینی ، گرانیت و … باشد . سنگ اسلب گرانیت مشکی از جمله بهترین کاندیدهای انتخابی معماران برای چنین پروژه های است .
همانطور که گفته شد ابعاد و رنگ سلیقه ای است و می توانند در ترکیب باهم و حتی در ترکیب با متریال دیگر به کار روند .یک سنگ خام برای تبدیل به کالای مصرفی ، ملزم به پذیرش فرآوری های مختلف است . این فرآوری متشکل از مراحل مختلف و بااستفاده از تجهیزات و مواد مصرفی مختلفی صورت می پذیرد که کیفیت و نحوه انجام هر کدام بر کیفیت نهایی سنگ و طول عمر آن تاثیرگذار است .
از طرفی سنگ مصرفی در نما به دلیل قرار گیری مداوم در برابر بارندگی ها ، تغییرات دمایی ، تابش نور آفتاب ، وزش باد و … می بایست در برابر چنین پدیده هایی مقاومت مطلوب داشته باشد . بنابراین علاوه بر جنس مرغوب سنگ ، کیفیت فرآوری هم باید از استاندارد کافی برخوردار باشد .
برخی مواقع برای جبران رنگ زمینه سنگ ، آن را رنگ می کنند تا سنگ زیباتری را در معرض چشم قرار دهند . این کار بالاخص در سنگ های مشکی انجام می شود . اما اینکه ثبات این رنگ ها تا چه اندازه باشد ، بستگی به مرغوبیت مواد مصرفی و نحوه نگهداری دارد .
چنین سنگی برای آنکه رنگ خود را به خوبی حفظ کند نباید در معرض نور خورشید قرار بگیرد ، چرا که دچار رنگ پریدگی خواهد شد.البته در میان انواع سنگ ، گرانیت دوام بسیار بیشتری در برابر تغییر رنگ دارد که این خود از دیگز مزیت های این سنگ می باشد.
اولین و مهم ترین عامل در تعیین قیمت سنگ معدنی است که سنگ از آن استخراج می شود . پس از آن کیفیت فرآوری که شامل نوع ماشین برش ، نوع مواد مصرفی (برای پوشش سطح و آب بند کردن آن ، رنگ روی سنگ ، مواد یووی و … ) ، نوع پرداخت سطح روی سنگ ( فلیم ، صیقلی ، چرمی و… ) .عامل تعیین کننده دیگر ابعاد و ضخامت سنگ مصرفی است . مسلما هر چه ابعاد سنگ بیشتر باشد قیمت بیشتری هم خواهد داشت . بنابراین قیمت اسلب سنگ گرانیت کمی بالاست . درجه کیفی سنگ و هزینه حمل و نقل نیز از دیگر موارد موثر برقیمت است .
آخرین مقالات